Segueix-nos a Twitter







dilluns, 27 de novembre del 2017

3 de desembre. Les Gavarres Cassanenques

La propera sortida, i atès que els dies encara són curts, la farem a prop de Girona, cap a les Gavarres i, més concretament, pels puigs i boscos a l'entorn de la masia de can Vilallonga, en el terme de Cassà de la Selva.

Tots els grups sortirem del mateix lloc, l'urbanització Mas Cubell, al sud del nucli de Cassà. Arribar-hi és fàcil, Cal travessar i sortir de Cassà per l'antiga carretera que porta cap a la costa. A un quilòmetre i a l'esquerra, hi ha la urbanització Mas Cubell, on també hi ha la caserna dels bombers, que està senyalitzada. També s'hi pot arribar per la variant de Cassà de la carretera C-65. Una vegada torna a enllaçar amb l'antiga carretera, cal recular una mica fins al mas Cubell.

En el punt de sortida hi ha un bon aparcament i no suposarà cap problema deixar els cotxes, encara que siguem una bona colla.

Els tres grups sortiran del mateix punt, i enfilaran camins diferents cap a les Gavarres. Pujarem i baixarem petits turons i ens endinsarem dins del boscos d'alzines i pins, verds i humits després de les pluges dels darrers dies. És una sortida amb poc desnivell. El punt més elevat és el Puig de les Miloques, amb 259 metres d'alçada.

L'indret més interessant de la sortida és el mas de can Vilallonga i els seus entorns. El mas és de grans dimensions, però senzill i sobri, sense elements arquitectònics destacats, exceptuant la porta principal, amb un arc adovellat de granit, característic de les cases de la segona meitat del segle XVII i principis del XVIII. Diverses ampliacions posteriors li confereixen el seu aspecte actual.

Tanmateix, el més espectacular són el conjunt d'estructures d'aprofitament de l'aigua de les Gavarres que hi ha al seu entorn. En destaca sobretot una canonada que té el seu inici a l'indret anomenat les Dues Rieres. Amb 1600 metres de longitud, té trams soterrats  i trams que salven el desnivell de la muntanya mitjançant cinc petits aqüeductes fets de rajol, fins arribar a la bassa que hi ha al costat del mas.

Més enllà, hi trobem el moli de can Vilallonga, amb una resclosa que recull l'aigua de la riera (anomenada de can Vilallonga, és clar!), per portar-la fins el molí.
Resclosa de can Vilallonga.
Cal dir que can Vilallonga és una finca forestal de l'INCASOL i gestionada des de l'any 2002 pel Consorci de les Gavarres. Es tracta d'una finca forestal de 243 hectàrees, de les quals 227 són de bosc, 14 són terres de conreu i 2 corresponen a espais oberts on hi ha la masia i la bassa. La finca suposa el 50% de la propietat pública en el massis, tot i que aquesta només suposa un 2% del total, mentre que la resta està en mans privades.

El sistema hidràulic de can Vilallonga va ser declarat, al 2011, com a una de les 10 Zones d’Interès Etnològic (ZIE) de les Gavarres. Aquesta figura de protecció distingeix el patrimoni etnològic català més rellevant i té la mateixa consideració que un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). 
Aqüeducte de can Vilallonga.
En els últims anys, el Consorci de les Gavarres ja ve acostant aquests valors a infants i joves a través d'activitats pedagògiques centrades en el massís, que es realitzen a la masia de Can Vilallonga i al paratge del seu entorn.


RECOMANACIONS:
  • Recordem que cal ser autònoms amb el dinar. No podem garantir que puguem dinar tots els grups junts.
  • Cal dur roba d’abric i calçat adient.
  • Atès que fosqueja aviat, cal portar frontal.
  • Cal estar assegurats TOTS els participants. Adults i mainada. Els que hagueu de tramitar llicència temporal recordeu que es pot fer fins dijous a les 13:00 h.


HORARI I LLOC DE TROBADA:
A les 9h del matí a l’aparcament de Fontajau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada