La sortida del desembre la farem per les muntanyes properes a Banyoles. El punt més alt de la sortida serà el cim de Sant Patllari.
Ermita de Sant Patllari. |
Sant Patllari és una muntanya de 646 metres d’alçada, situada en el municipi de Porqueres. És el punt culminant de la serralada del mateix nom, que es troba situada al contrafort nord de la serra de Rocacorba, Al cim, podem trobar-hi un vèrtex geodèsic i l'ermita de Sant Patllari, que està documentada l’any 1.327. És petita, d’una sola nau, absis semicircular, amb campanar d’espadanya i amb una petita edificació adossada. Prop del cim, hi ha un dels miradors més espectaculars sobre l’estany de Banyoles i la comarca del Pla de l’Estany
Vistes sobre el Pla de l'Estany, des de Sant Patllari. |
El grup Puisacalm començarà la ruta des de Pujarnol, a l'església de Sant Cebrià, on hi ha un espai ampli per aparcar. El camí comença a enfilar des del principi, però suau i entre masos i tanques de bestiar. A continuació, s’avança per un bosc molt bonic, per arribar, finalment, a Sant Patllari. Abans, però, i ben a prop del camí, hi ha la Pedra de la Mà de Déu. Segons una llegenda local, des d’aquesta pedra, la Mare de Déu va agafar empenta per pujar al cel. En fer això, hi hauria deixat la mà gravada, que s’ha perdut. A l’altre costat de la pedra hi ha tres incisions que podrien semblar tres dels braços d’una creu.
Les Estunes. |
Els altres dos grups, Bastiments i Puigsacalm, sortiran de Banyoles. La caminada comença a l'Estany de Banyoles, a la zona del Camp de Futbol. Es va vorejant l'estany que sempre queda a la dreta fins que es troba una porta enmig d'un parc: és la Font del Vilar. Camí de Sant Patllari, passaran pel paratge de les Estunes, un dels racons més emblemàtics de l’entorn de l’estany: les baumes i les esquerdes de travertí; els roures i les alzines ufanoses; la llegenda de les Goges, el silenci que talla i l'ombra fresca, les heures enfiladisses i els cants discrets dels ocells conviden a una passejada tranquil·la i plena de la pau del lloc.
Les goges, segons les llegendes, el tenien com a lloc de la seva preferència i hi feien festes o bé hi filaven tota la nit. Tenien els seus palaus entre les esquerdes de les roques i ningú no les havia pogut veure mai. Diuen que en nits serenes algú encara sent els seus cants i, de lluny, es pot veure la resplendor de les seves festes.
Estany de la Cendra. |
De tornada, i cap el final, el recorregut s'endinsa en els Aiguamolls de la Puda, una zona d'aigua, canyes i aus que magnifica el final d'aquesta caminada. Dels aiguamolls se'n surt per la Font Pudosa i ja només queda seguir el Passeig que comença després de la Font i que sense deixar-lo mai arriba fins a l'Estany i als cotxes, inici i final d'aquesta caminada.
RECOMANACIONS:
- Recordem que cal ser autònoms amb el dinar. No podem garantir que puguem dinar tots els grups junts.
- Cal dur roba d’abric i calçat adient,
- Atès que fosqueja aviat, cal portar frontal.
- Cal estar assegurats TOTS els participants. Adults i mainada.
- Els que hagueu de tramitar llicència temporal recordeu que es pot fer fins dimecres a les 13:00h.
HORARI I LLOC DE TROBADA
A les 9h del matí a l’aparcament de Fontajau.