Segueix-nos a Twitter







dilluns, 27 de març del 2017

2 d’abril: Cims de l’Albera: Pics de la Calma i Puig Jordà

Aquest mes d’abril realitzarem l'excursió per les carenes i cims del paratge natural d'interès nacional de l'Albera (Alt Empordà), últimes estribacions del Pirineu arribant al mar Mediterrani.

L’hora de trobada a Fontajau serà a les 8:45 h, per sortir a les 9h puntuals. Donat que els Pedraforca començaran l’excursió des d’un lloc diferent a la resta i que hi ha poc aparcament en el punt de sortida dels Puigsacalm i Bastiments, caldrà recombinar i optimitzar cotxes.

RUTA DELS PUIGSACALM I BASTIMENTS
Tant els Puigsacalm com els Bastiments pujaran al Pic de la Calma, amb vistes espectaculars de tota la plana Empordanesa, al sud, i de la Costa Vermella a la Catalunya Nord, mentre que els Bastiments, a més, també pujaran al Puig Jordà, amb vistes privilegiades que arriben fins al Cap de Creus.

Des de Fontajau ens desplaçarem fins a Espolla amb cotxe i d'allí, per una carretera estreta, fins al Coll de Banyuls. Aparcarem els cotxes al Coll i començarem l'ascensió al Pic de la Calma en direcció sud-est. Al final d'un petita pista, començarem a guanyar alçada per un camí molt ben fresat fins arribar, a uns 1.5 km., a un indicador que ens marca el camí del coll del Torn per dos llocs, nosaltres seguirem pel del Pic de la Calma i tornarem per l'altre.

Al cim pròpiament dit, a 712 metres d'alçada, des d'on gaudirem de les vistes de l'Empordà i la costa de la Marenda. Als nostres peus ens quedarà el Monestir de Sant Quirze de Colera (romànic més antic de Catalunya, datat del s. XII), des d’on començarà l’excursió el grup dels Pedraforques.

A partir d'aquí continuarem el camí en direcció cap al coll del Torn (647m.) i al coll de la Perdiu (609 m.), en baixada suau i planejant. Arribats a aquest punt, els Bastiments seguiran en direcció sud-est per ascendir al Puig Jordà (752 m.), el qual ens permetrà gaudir de vistes encara més completes: el Cap de Creus i la costa d'Argelers i els llacs al nord-est de Perpinyà. Després els Bastiments tornaran al coll de la Perdiu, on gaudiran del merescut dinar juntament amb els Puigsacalm.

Havent dinat, agafaren un corriol que surt del coll a mà esquerra i ja no el deixarem. Al cap d'uns 10 minuts el corriol gira cap a nord-oest i comença a baixar pel Serrat de l’Home Mort, vessant nord del Pic de la Calma. Passarem pel costat de dues fonts i retornarem al cartell que hem deixat abans. Un cop al cartell, la tornada es fa pel mateix camí que l'anada.

Recomanem anar ben equipats amb guants i gorro, doncs a les carenes, poc o molt, sempre hi bufa el
vent.

RUTA DELS PEDRAFORCA
El grup Pedraforca comença la sortida en el monestir de Sant Quirze de Colera. Agafarem la pista que passa al costat de la església de Santa Maria, seguint el GR 11 (senyals de pintura vermella i blanca). En la pujada trobarem algunes dreceres, per no fer les llaçades de la pista. Anem guanyant alçaria ràpidament i en un tres i no rés arribem a dalt del Coll de Plaja.

Just al coll, girarem a l’esquerra per visitar el dolmen del Solar d’en Gibert, tot passant pel cim d'en Gibert. Es tracta d'un sepulcre de corredor amb cambra trapezoïdal. Descobert a mitjan del segle XIX, fou excavat i restaurat entre els anys 1980 i 1995.

Tornarem sobre els nostres passos fins el Coll de Plaja. Aquí tindrem una molt bona vista del camí a recòrrer: el Pic de la Calma, que s’alça imponent davant nostre, el Puig d’en Jordà un xic mes enllà i els Esquesders a la nostra dreta, sobre la vall de Sant Quirze. Des d'aquí i fins al Puig Jordà, farem la mateixa ruta que els Bastiments. Després, tot deixant aquest darrer pic, baixem fins el Coll del Teixó, passem al costat d'un petit refugi, la Cabana de la Font Jordana (cabana de pedra seca, i font sense aigua), i arribem al Coll de Pallerols.

Tot seguit, entrem als Esquerders, unes formacions rocalloses on farem alguna petita grimpadeta i algun pas amb cadena, que no ofereixen cap problema i que seran molt divertides de fer.

Baixarem fins al coll de Dofines i d'aquí, per una antiga pista i un corriol, tornarem a Sant Quirze de Colera, tot passant, just al final, per la font del monestir. Monestir de Sant Quirze de Colera

Encara que faci bon temps, cal que els tots els nens vinguin amb pantalons llargs ja que passarem per un parell de corriols estrets, amb garrics i bardisses baixes, que esgarrapen molt les cames. També recomanem portar aigua suficient ja que a la zona no n’hi ha i el sol i el vent ens faran beure més de
l’habitual.

diumenge, 5 de març del 2017

12 de març: Pujada al Bestracà


El proper diumenge (12 de març) anirem a la Garrotxa. Atesa la llargada de la sortida (especialment pel grup de grans, Pedraforca), quedem a les 8:45h perque haurem de sortir ben puntuals, a les 9h de Fontajau. Preguem màxima puntualitat per a no endarrerir el grup.

Els grups de Bastiments i Pedraforca sortiran des d'Oix i els Puigsacalm pujaran un tram més amb cotxe (per estalviar pendents poc agraïdes als més petits). Per tant, preguem que les famílies ja s'organitzin des de Girona mateix.

PUGSACALM:
Passarem Oix i seguirem direcció NE, per la pista Oix-Beget, cap al Castell i Can Pei per pista asfaltada, durant aproximadament 2 km. Deixarem els vehicles al punt amb coordenades UTM E(X) 460881,4 m -N(Y) 4681016,8 m. Atenció, és una zona amb poc espai, per tant, cal optimitzar cotxes ! Seguir descripció de ruta dels Bastiments, a partir del km 1,6.

BASTIMENTS:
Sortirem d'Oix, deixant els cotxes al mateix poble. Pujarem pel carrer Major, seguirem pel carrer Nou i, de seguida, prendrem una pista. Al cap de gairebé 800 m (des de la sortida) prendrem un corriol ben marcat a l'esquerra, sempre amunt ! Creuarem la pista principal en una primera intersecció i a la segona, seguirem la pista a la dreta, fins a trobar la carretera asfaltada (1,6 km). En aquest punt és on els Puigsacalms hauran deixat vehicles i seguirem la mateixa ruta. Creuarem l'asfalt i pujarem per pista, creuant prats, fins trobar una bonica casa en reformes (El Peier, 2,32 km). Seguirem pista, amb lleugera pujada, aproximadament 1 km, fins al Coll de Bestracà. Al trencall, seguirem a mà dreta (3,32 km), passant pel costat del Corral de Bestracà.
De seguida trobarem gir a la dreta, que no agafarem ! Nosaltres seguirem recte, ja per corriolet, fins a la Portella. Atacarem el cim, remuntant pel llom de la muntanya, per una zona pedregosa, on caldrà anar assegurant els passos, per evitar cops o regirades ! Al cap d'uns 5 km de caminada, arribarem al cim del Puig Bestracà (1.056 m), on podrem gaudir de les restes del seu castell, i d'unes vistes imponents de la vall d'Hortmoier i tota la Garrotxa.
Baixarem per l'altra banda, direcció al coll, fins arribar a l'hermita de Sant Andreu de Bestracà (km 6). Punt on intentarem dinar, aprofitant el magnífic paratge. Seguirem baixant, ara ja sí, per pista, fins a trobar de nou el Corral i Coll de Bestracà (6,7 km) i resseguirem el camí que havíem fet de pujada, fins a Oix.
En total, haurem fet uns 10 km amb 715 mD+.

PEDRAFORCA:
Sortirem d'Oix seguint la mateixa ruta dels Puigsacalm, fins a arribar al trencant de Can Pei, on deixarem la carretera i seguirem en direcció a aquest mas. En algun punt d'aquest camí, deixarem els cotxes i farem via cap al pont trencat sobre El Llierca. Seguirem riu amunt cap a la Vall d'Hortmoier fins els prats de Roures del Rei.
Després de travessar el riu, començarem l'ascensió cap Coll Joell. En la nostra ruta cap al cim del Bestracà, passarem per la font de les Feixanes (podria estar seca) fins a La Portella, on trencarem per un corriol més estret per a iniciar l'ascensió final, per un terreny més rocós fins el cim.
El descens des del cim del Bestracà és relativament ràpid: aviat trobarem l'ermita de Sant Andreu de Bestracà i al cap d'un estona trobarem la casa en reformes per on hauran passat els petits al matí (El Peier) des d'on continuarem el descens cap a Oix desfent el camí fet pels Bastiments, arribant a Oix pel carrer Nou.

Com sempre, cal portar calçat adient, paravent, frontal (amb piles i carregat) i roba d'abric.

Recordem també que cal que tots els grups siguin autònoms pel que fa a menjar o altres necessitats bàsiques. NO garantim poder menjar plegats.

LLOC TROBADA: A LES 8:45H A FONTAJAU